Overslaan en ga direct naar de inhoud

Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op, dan helpen we u graag verder.

Inspiratie opdoen…

Op zoek naar een kachel of haard? Er valt zoveel te kiezen. Daarom werken wij samen met het Online Experience Center. Hier kun je ideeën ontdekken voor jouw nieuwe haard. Krijg inspiratie voor een sfeer die helemaal bij jou past!

Een woonboulevard met gezellige huiskamers boordevol haarden. Maar dan thuis op je PC, tablet of telefoon. Door het maken van een moodboard visualiseer je jouw eigen stijl. Dit moodboard kan je meenemen naar onze showroom.

Onze adviseur weet zo precies welke kachel bij jou past. Op die manier wordt je zoektocht naar een nieuwe kachel nog leuker.

10 Tips om optimaal te stoken

De meeste mensen vinden de warmte en sfeer van houtkachels heerlijk. Maar er zijn ook mensen die last hebben van de geur en de rook. Er zijn veel zaken die van invloed zijn op de samenstelling van de rook en daarmee op het probleem van stookoverlast. Dit zijn onder andere:

  • de kachel
  • het rookkanaal
  • de brandstof
  • het stookgedrag
  • het weer

We hebben tien handige tips voor u op een rij gezet waarmee u deze zaken zo goed mogelijk kunt regelen, zodat u optimaal kunt stoken met geen of zo min mogelijk overlast.

De kachel

1. Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen. Veel kachels hebben een te grote capaciteit. Het wordt dan al snel te warm tijdens het stoken, waardoor u het vuur teveel tempert (smoort). Er komen dan veel schadelijke stoffen vrij omdat er sprake is van onvolledige verbranding. Op internet vindt u websites met een rekentool of een grafiek waarmee u de benodigde capaciteit kunt berekenen. In de praktijk is het beter om hiervoor een specialist in te schakelen, die uw situatie als geheel kan beoordelen en die u kan adviseren: www.desmidse.com

Het rookkanaal

2. Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel. Met een goed afgestemde en geïsoleerde schoorsteen en rookkanaal worden de rookgassen op de juiste manier afgevoerd. Dit is belangrijk voor uw eigen gezondheid en voor het voorkomen van schoorsteenbranden. Laat een installateur bepalen of uw schoorsteen en rookkanaal geschikt is. Een rookkanaal dat te laag is, of dicht in de buurt van omliggende panden is aangebracht, kan een oorzaak zijn van overlast omdat de houtrook zich niet goed kan verspreiden. Gemetselde kanalen zijn vaak niet (meer) geschikt voor houtkachels met een hoog rendement (>78%). Door het hogere rendement zijn de rookgassen te koud om het kanaal op de juiste tempreratuur te krijgen. Ook een regenkap of dichtgeslibte vonkenvanger / gaas op het rookkanaal kan de uitstroom van de rookgassen belemmeren een reden zijn voor een slechte verspreiding.

3. Regelmatig uw schoorsteen laten vegen voorkomt problemen. Laat daarom minstens één keer paar jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman.

De brandstof

4. Stook droog, onbehandeld hout. Alleen gekloofd hout, dat minimaal twee jaar buiten onder een afdak te drogen heeft gelegen en niet te dik is (max. 7 cm), is geschikt voor uw open haard of houtkachel. U herkent droog hout aan scheuren en loszittende schors. Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte af (water wil niet branden!) en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag, creosootvorming (teerachtige aanslag) en schoorsteenbranden. Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is. Ook sloophout, multiplex en spaanplaat zijn niet geschikt. Hierbij kunnen (zeer) schadelijke stoffen, zoals chloorverbindingen, PAK’s en zware metalen vrijkomen.

Het stookgedrag

5. Maak het houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Vuur aanmaken met vloeibare stoffen moet u beslist niet doen! Wat u het beste kunt doen is een dik stuk hout op de as leggen met daar bovenop losse houtjes en aanmaakblokjes. Stapel het hout losjes, zodat de lucht er goed bij kan. Of volg de vulinstructies van de kachelleverancier of fabrikant.

6. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt. Met name een open haard verbruikt veel lucht. Een houtkachel verbruikt veel minder lucht. Ventileer de woning voldoende door bijvoorbeeld een raam of deur op een kier te zetten tijdens het stoken.

7. Zorg ervoor dat de luchttoevoer goed is. Zet de uitlaatklep naar de schoorsteen (indien aanwezig) volledig open als u begint met stoken. Goede houtkachels zijn voorzien van regelbare kleppen, waarmee de luchttoevoer kan worden geregeld. Zet ook deze kleppen volledig open tijdens het opstoken van de kachel. Pas als het vuur echt goed heet is en het hout volledig brandt, kunt u minder zuurstof toevoeren. Deze omstandigheden zijn met een open haard niet te realiseren.

8. Controleer regelmatig of u goed stookt. U kunt eenvoudig zelf controleren of u goed stookt. Loop even naar buiten om de kleur van de rook uit uw schoorsteen te controleren. Kleurloze rook wijst op een goede verbranding. Gekleurde rook (wit, grijs, zwart, blauw) duidt er op dat de verbranding slecht is. De vlam in de houtkachel moet heldergeel zijn en niet flakkeren. Een oranje, onregelmatige vlam duidt op een niet volledige verbranding. Vergroot bij donkere rook of oranje vlammen de luchttoevoer.

9. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden. Als u een houtvuur dooft door de luchttoevoer te sluiten, komen veel schadelijke stoffen vrij. Laat het vuur daarom vanzelf uitbranden. Dat kan het beste met een geheel geopende luchtschuif.

Het weer

10. Stook niet bij windstil of mistig weer. Door gebrek aan wind of bij mist blijven rookgassen om het huis hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid en voor die van uw buren. Een windkracht van minder dan twee op de schaal van Beaufort wordt beschouwd als windstil weer.

Wij wensen u veel stookplezier!

Vermogens behoefte

Het is van groot belang een kachel te kiezen met het juiste vermogen. Elke kachel heeft een (nominaal) vermogen. Dit is het vermogen wat de kachel afgeeft. Als een te zware kachel wordt gekozen kan er niet lekker gestookt worden, omdat de kachel steeds geknepen moet worden. Hierdoor ontstaat een slechte verbranding.

U kunt op eenvoudige wijze de warmtebehoefte bepalen van de ruimte die u wenst te verwarmen. In de grafiek hierboven ziet u de warmtebehoefte uitgedrukt in kilowatt (kW). De te verwarmen ruimte wordt uitgedrukt in kubieke meters (m³). Het aantal kubieke meters bepaalt u gemakkelijk door de lengte, de breedte en de hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Als u het aantal te verwarmen kubieke meters (m³) heeft vastgesteld, kunt u in de onderstaande tabel het juiste vermogen opzoeken. Welke van de drie lijnen (A, B of C) u moet kiezen, hangt af van de wijze waarop uw woning is geïsoleerd.

Lijn A geldt voor een goed geïsoleerde woning. De woning is voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie, vloerisolatie. (Woningen die gebouwd zijn na 2000).

Lijn B geldt voor een redelijk geïsoleerde woning. De woning is minimaal voorzien van dubbele beglazing. (Woningen die gebouwd zijn tussen 1980 en 2000).

Lijn C geldt voor een slecht geïsoleerde woning. De woning ontbeert bovenstaande vormen van isolatie.

Voor houtkachels geldt dat over het algemeen het beste een model kan worden gekozen, waarvan het (nominaal) vermogen iets lager ligt dan het gewenste vermogen. Voor gashaarden geldt dat het vermogen ook wel iets hoger mag liggen (overcapaciteit), omdat deze veel verdergaand te regelen zijn.

Er zijn bepaalde factoren in huis die de luchtcirculatie belemmeren. Denkt u maar eens aan een open keuken of een open trap naar boven. Hierdoor gaat er veel warmte verloren. Dit soort kan worden opgevangen door in dergelijke gevallen een verwarmingsapparaat met een grotere capaciteit te kiezen. Om deze reden bezoeken we u graag aan huis om tijdens het offertegesprek ook dit punt met u te bekijken.

Brandstoffen, brandhout, pellets en kooltjes

Berkenhout Essenhout Eikenhout Elzenhout
Ideaal voor de kleinere kachel, stookt gemakkelijk, mooie vlam en weinig rook. Hardere houtsoort, vooral voor grotere haard/ kachel. Brandt lang. Harde houtsoort, moet minimaal 2 jaar drogen. Voor grotere kachels Lichtere houtsoort, veelgebruikt voor speksteen kachels

Wij werken samen met Masterfire. Klik op het onderstaande houtkrat om online hout of pellets te bestellen. Kortingscode DSSJZJXP10

Pellets

Voor pellets adviseren we u te kiezen voor “Masterfire premium pellets”

Haardhout

Voor haardhout (los gestort) u terecht bij:

Huisman Haardhout
Mientwei 18
8572 WB Rijs
06 - 820 74 364
huismanhaardhout@gmail.com

Gebroeders Feenstra
tel: 06 - 433 50 686
tel: 06 - 142 57 181

Terpstra Boomrooierij
Tjessingawei 10
8852 RG Firdgum
tel. 0518 - 481 797

Kolen

Voor kolen (o.a. eierkolen / nootjes 4) kunt u terecht bij:

Brandstoffenhandel L. van der Pol
Hendrik Bulthuisweg 19-21
8606 KB Sneek
0515 - 411 771
www.parelnootje.nl

 

Kijk ook eens op: http://haardhout.startpagina.nl/

Kwaliteit & keurmerken

Er bestaat bij velen onduidelijkheid over de voorschriften en keurmerken voor haarden en kachels. Onderstaand vind u de belangrijkste keurmerken en voorschriften.

CE-keur (verplicht)

CE is een Europees keurmerk dat garandeert dat het product voldoet aan minimale fundamentele Europese eisen met betrekking tot veiligheid, milieu en gezondheid voor de gebruiker. Deze garantie is gebaseerd op de voor het product geldende Europese richtlijn.

NEN-EN 13240 (binnenkort verplicht)

Dit is een overkoepelende Europese Norm. Eisen en beproevingsmethoden voor lokale verwarmingstoestellen gestookt met vaste brandstoffen. Deze wordt nu al gehanteerd in alle landen aangesloten bij de EU. In Nederland is de norm nog niet verplicht. De norm stelt eisen aan de veiligheid, aan het rendement en aan de emissie.

NIEUW: Rendementslabel (binnenkort ook in onze showroom)

Een goede houtkachel is milieuvriendelijk. Maar wat is goed? Om dat duidelijk te maken introduceerde de haardenbranche zelf een speciaal label. Daarop is in één oogopslag te zien wat het rendement, het vermogen en de uitstoot van de kachel zijn.

De Stichting Rendementslabel Haarden en Kachels is opgericht om het rendementslabel te introduceren. Niet alleen de sfeer telt, maar ook de warmteopbrengst. Een houtkachel kan de energiekosten drukken. De overheid wil dat in 2010 negen procent van de gebruikte energie afkomstig is van duurzame (of groene) bronnen zoals biomassa (hout) wind, water en zon. Het gevolg hiervan is dat de uitstoot van CO2 beperkt wordt.

VHR-Houtkeur (kwaliteitslabel / niet verplicht)

Wanneer de fabrikant van de kachel lid is van de branchevereniging, de Vereniging Haard en Rookkanaal (VHR) en de kachel aan alle eisen voldoet, krijgt deze het VHR-keur. De keuring van de houtkachels wordt uitgevoerd door TNO. Er worden milieueisen, veiligheidseisen en rendementseisen gesteld. Het rendement moet minimaal 60 % zijn. Bij het VHR-typekeurplaatje staat het vermogen van de kachel afgedrukt. Het VHR Houtkeur is niet verplicht maar geeft wel garanties over de kwaliteit en emissie.

Bovenstaande keuringen zijn Europese en Nationale keurmerken. Als een product niet aan het Europese CE keurmerk voldoet mag het niet verhandeld en geïnstalleerd worden. Voor gastoestellen zijn naast CE nog aparte Nederlandse keurmerken verplicht.

Installatie en onderhoud

Voor de installatie en onderhoud zijn aparte voorschriften van toepassing. Allereerst dient de installatie en onderhoud te worden uitgevoerd volgens de voorschriften van de fabrikant. Vervolgens moeten eventuele overige geldende (plaatselijke) voorschriften zoals het bouwbesluit in acht genomen worden.

Rookgaskanalen NEN-EN 1856-1 (verplicht)

Voor rookgaskanalen zijn het CE-keur, de Europese norm NEN-EN 1856-1, het bouwbesluit en de installatievoorschriften van toepassing. De NEN norm gaat met name op de kwaliteit en veiligheid van het kanaal zelf in. In het bouwbesluit is de regelgeving rond de bouw in Nederland vastgelegd. Hierin staan bepalingen die van toepassing zijn op het kanaal zelf, maar vooral op de installatie daarvan.
Tenslotte zijn de installatievoorschriften van de fabrikant van toepassing. Hierin is op detail vastgelegd hoe het kanaal gemonteerd moet worden, dat het kanaal omkokerd dient te worden en met welke materialen. Ondeskundige installatie kan tot gevolg hebben dat niet wordt voldaan aan het bouwbesluit en daarmee aan eisen m.b.t. brandveiligheid.

Daarnaast kunnen er voor rookgaskanalen nog regionale bouwvoorschriften (gemeentelijk) van toepassing zijn. Dit zijn met name bouwvergunningseisen.

Faber Gas, hout, elektrisch, schouwen
Kal-fire Hout, gas, elektrisch, schouwen
Helex Hout, gas, elektrisch
Flam Hout, gas
Ruegg Hout
Dik Geurts Hout, gas
IGC Group (Eurovlam) Hout
Gijsen Stijlschouwen Schouwen
Pierres d'Henri Schouwen
Dru Gas
Jøtul Hout, gas, elektrisch
Krog Iversen Hout, gas
Contura Hout
Hwam Hout
Poujoulat Rookgaskanalen
Inatherm Rookgasventilatoren

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top