Overslaan en ga direct naar de inhoud
Terug naar het overzicht

Zonneboilers Vacuum buizen

Omschrijving

Specificaties

Zonneboilers Vacuum buizen

Een zonnecollector of zonneboiler is een apparaat dat zonlicht omzet in warmte (voor omzetting van zonlicht naar elektriciteit wordt een zonnepaneel gebruikt). Deze warmte kan vervolgens gebruikt worden voor proceswarmte, het verwarmen van ruimtes of (tap)water.

Zonnecollectoren kunnen ook gebruikt worden om in de zomer het grondwater onder een huis of gebouw op te warmen. In de winter kan dan via een warmtepaneel het gebouw zeer efficiënt verwarmd worden. Met deze combinatie kan een enorme reductie in de CO2-uitstoot en stookkosten bereikt worden.

Het principe van een zonneboiler is eenvoudig: wanneer een metalen voorwerp een tijd in de zon ligt, wordt het warm. Zonneboilers maken gebruik van datzelfde principe. Een zonneboiler is over het algemeen een metalen voorwerp waar een medium doorheen stroomt om zo de gewonnen warmte af te voeren.

Wij leveren en installeren regelmatig vacuümbuizen in combinatie met een houtkachel op CV. Alles wordt hierbij aangesloten op een buffervat. De energie in het buffervat wordt gebruikt voor verwarming en sanitair water. De vacuümbuizen zijn er in sets van 15, 20 of 30 buizen.

Hoe werkt een zonnecollector met vacuümbuizen?

De zon schijnt altijd. Deze levert gedurende het jaar een grote hoeveelheid energie. In Nederland is de energie ongeveer 1000 kWh per m2. Een zonnecollector vangt deze warmte op. De collector wordt op het dak gemonteerd gericht op het zuiden. Wanneer de zon schijnt, gedurende het gehele jaar en zelfs met vorst, vangt de collector zonlicht.

De warmte die dit zonlicht genereert wordt in de buis getransporteerd naar de collector. Hier wordt de warmte overgedragen aan een vloeistof die de warmte naar de opslagtank brengt. De opslagtank (boiler) zit gevuld met water. Door middel van een warmte wisselaar wordt de warmte overgedragen aan het water.

De ronde buis zorgt voor een directe inval van de zon. Het zonlicht breekt niet en samen met een warmte absorberende coating wordt hierdoor 93 tot 96 % van de energie opgevangen. Zelfs met weinig zon genereert het systeem al warmte voor uw huis. De regelaar meet constant de temperatuur in de boiler en in de collector. Wanneer de collector warmer is dan gaat het systeem pompen om de warmte in de boiler op te slaan.

 

Gedurende periode met weinig zon zal de zonnecollector te weinig warmte genereren voor uw huishouden. Ook met temperaturen onder nul kan een zonnecollector nog warmte afstaan. Wanneer de opbrengst te laag is, verwarmt de houtkachel of  naverbrander (CV ketel of geiser) uw water na zodat uw warme water gegarandeerd boven de 60 graden is geweest om legionella groei te voorkomen. Natuurlijk zorgt dit er ook voor dat u altijd voorzien bent van warm water.

De grote van de installatie is afhankelijk van uw waterverbruik en beschikbaar dakoppervlak. Het warmwaterverbruik wordt voornamelijk beïnvloed door de douche, bad en eventuele warmwater aansluitingen op wasmachine en afwasmachine. De douche verbruikt tussen de 5 en 10 liter per minuut aan water. Een bad gebruikt al snel een 100 liter per keer. De was- en afwasmachines gebruiken tussen de 8 en 15 liter per keer. Daarnaast moet u nog enkele liters per dag rekenen voor warm tapwater gebruik.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top